AWARENESS OF THE POPULATION ABOUT THE BENEFICIAL PROPERTIES OF ALGAE AND THE WILLINGNESS OF RESIDENTS OF BELARUS TO USE THEM IN THE DIET

  • Natalia Pats Grodno State Medical University Email: pats_nataly.2003@mail.ru
  • Maria Litvinyuk Grodno State Medical University Email: mlitv@gmail.com
Keywords: food, algae, diet

Abstract

Relevance.Algaeare a sourceofproteinand a number of valuablecompounds.Currently, technologiesfor the developmentandproduction of biologicallyactivesubstancesfromalgaeand the creation of functionalfoodproductsbasedonthem are being improved.

The purpose of this study - to study the awareness of the population about the beneficial properties of algae and the willingness of residents of Belarus to use functional new algae-based foods in the diet.

Materials and methods. A survey was conducted of 1,000 respondents aged 14 to 30 years (70.8% of women and 29.2% of men). The main part of the respondents were people aged 14-22 years.

Results.Thehighlevel of awareness of peoplelivinginBelarusabout the beneficialproperties of algae was noted.56.9%ofthesurveyedresidents of Belaruspreparesaladscontaininggreen,brownandredalgaeathome.However,27.7% of respondents are notready to purchasealgae-basedproducts. The majority(97%) of the respondentslivinginBelarus do nothaveinformationaboutmodernapproachesto the use of algaeinfood.

Conclusion. With a high level of awareness among people living in Belarus about the beneficial properties of algae, only 3% of the respondents are familiar with modern approaches to the use of algae in food. There is significant potential for conducting educational seminars and developing programs aimed at improving nutrition culture in terms of using and preparing functional new algae-based foods.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Василишина Ю. От лекарств до пищевых добавок: белорусские ученые займутся водорослями / Ю. Василишина // Советская Белоруссия. – 2015. – 30 октября. – С 4.
Вафина Л.Х. Новые продукты функционального питания на основе биоактивных компонентов бурых водорослей / Л.Х. Вафина, А.В Подкорытова // Известия ТИНРО. – 2009. – №156. – С.348-356.
Использование геля из гомогенизированных бурых морских водорослей для диетического (лечебно-профилактического) питания: (медицинская технология) / [А. Н. Разумов и др.; под ред. А. Н. Разумова и др.]; Федеральное агентство по здравоохранению и социальному развитию, Российский науч. центр восстановительной медицины и курортологии Росздрава, Науч.-произв. об-ние "Сумма технологий". – Москва : Квадрига, 2009. – 30 с. – ISBN 978-5-91791-004-8. – EDN QLVDIF.
Ибраева И.А. Применение морских водорослей в технологии производства мягких сыров / И.А. Ибраева // Вестник магистратуры. – 2020. - №5. – С. 11-12.
Кодзокова, М. Х. Влияние пищевых добавок из морских водорослей на качество хлебобулочных изделий / М. Х. Кодзокова, Ж. М. Кунашева // Новые технологии. – 2018. – № 4. – С. 28-33. – EDN YXRFKP.
Мельников С. Использование хлореллы в кормлении сельскохозяйственных животных / С. Мельников, Е. Мананкина // В мире науки. – 2009. – №3(73). – С. 40-43.
Моргунова Е.М. Водоросль хлорелла как источник физиологической активности пивоваренных дрожжей / Е.М. Моргунова, Ю.С. Назарова, Н.А. Шелегова // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2017. – №3. – С.53-59.
Петруханова, А. В. Обоснование технологии пищевых продуктов диетического лечебного питания – джемов на основе бурых водорослей : специальность 05.18.04 "Технология мясных, молочных и рыбных продуктов и холодильных производств" : автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата технических наук / Петруханова Анна Владимировна. – Москва, 2012. – 24 с. – EDN QIFAKZ.
Староверова, А. Н. Увеличение содержания белка в рационе человека путем добавления водорослей в хлеб / А. Н. Староверова // АКТУАЛЬНЫЕ ВОПРОСЫ СОВРЕМЕННОЙ науки и ОБРАЗОВАНИЯ: сборник статей XXVIII Международной научно-практической конференции, Пенза, 10 апреля 2023 года. – Пенза: Наука и Просвещение (ИП Гуляев Г.Ю.), 2023. – С. 32-35. – EDN UHRSPW.
Титлянов Э.А. Полезные вещества морских бурых макроводорослей: химическое строение, физико-химические свойства, содержание, использование / Э.А. Титлянов, Т.В. Титлянова, О.Э. Белоус // Известия ТИНРО. – 2011. – №164. – С.416-431.
Instrumental control of functional indicators in students with health deviation / I. Bocharin, M. Guryanov, E. Romanova [et al.] // Journal of Physical Education and Sport. – 2023. – Vol. 23, No. 5. – P. 1096-1102. – DOI 10.7752/jpes.2023.05137.
Cardiac diagnostics of student-athletes by the HRV method / I. Bocharin, M. Guryanov, M. Kolokoltsev [et al.] // Journal of Physical Education and Sport. – 2021. – Vol. 21, No. 6. – P. 3496-3503. – DOI 10.7752/jpes.2021.06473.
Physical education of girls from different somatotypes and health groups / M. Kolokoltsev, L. Kuznetsova, V. Makeeva [et al.] // Journal of Physical Education and Sport. – 2021. – Vol. 21, No. 2. – P. 852-859. – DOI 10.7752/jpes.2021.02106.
Comparative screening of sexual dimorphism inversion of girls from different populations / M. Kolokoltsev, B. Gunchin, A. Dubovaya [et al.] // Journal of Physical Education and Sport. – 2021. – Vol. 21, No. 4. – P. 1688-1694. – DOI 10.7752/jpes.2021.04214.
Complex pedagogical diagnostics of personal motor activity / P. V. Snezhitsky, E. Romanova, M. Kolokoltsev [et al.] // Journal of Physical Education and Sport. – 2022. – Vol. 22, No. 11. – P. 2681-2687. – DOI 10.7752/jpes.2022.11341.
Published
2024-10-20
How to Cite
Pats N., Litvinyuk M. AWARENESS OF THE POPULATION ABOUT THE BENEFICIAL PROPERTIES OF ALGAE AND THE WILLINGNESS OF RESIDENTS OF BELARUS TO USE THEM IN THE DIET // Health, physical culture and sports, 2024. Vol. 35, № 3. URL: http://hpcas.ru/article/view/16002.
Section
MEDICAL AND BIOLOGICAL PROBLEMS OF HUMAN HEALTH
Bookmark and Share

Most read articles by the same author(s)