COMPARATIVE ANALYSIS OF EATING BEHAVIOR OF STUDENTS FROM DIFFERENT REGIONS

Keywords: health, principles of healthy nutrition, students, health factors, energy expenditures

Abstract

The purpose of this study: to analyze some aspects of the eating behavior of students inChelyabinsk and Barnaul. Assessment of eating behavior of students was carried out by questionnaire.A total of 651 students from Chelyabinsk and 496 students from Barnaul were interviewed. Allstudents who participated in the survey gave written voluntary consent to participate in the study.The results of a comparative analysis of the nutritional behavior of students of the South Ural region(the city of Chelyabinsk) and Altai Territory (the city of Barnaul) are presented. A total of 1,147students were surveyed. The regional peculiarities of students “eating behavior were revealed: lack ofbreakfast in 34–37 % and lunch in 28 % before the beginning of the educational activity of students inBarnaul; 25–35 % of Barnaul students lack meat and dairy food products; not enough fish products(53 %) and fruits (23 %) among students in Chelyabinsk. Only 40 % of students said they needed thehelp of a nutrition specialist.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Makunina Olga Alexandrovna, Ural State University of Physical Education

Candidate of Biological Sciences, Associate Professor, Senior Researcher, Research Institute of OS,Associate Professor, Department of Physiology

Romanova Elena Veniaminovna, Altai State University

Candidate of Philosophy, Associate Professor, Associate Professor of the Department of PhysicalEducation

References

Аммосова А. М., Ханды М. В., Захарова Н. М., Маркова С. В., Миллер О. П., Саввина И. Л. Оцен-
ка питания детей, подростков и студентов Республики Саха (Якутия) по данным одномоментного
анкетирования Якутский медицинский журнал. 2015. № 3 (51). С. 27–30. Available from: https://
elibrary.ru/item.asp?id=23659578 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Ахмедова А. Р., Хасанов Ф. Дж., Уралов З. Т., Хурматов Б. Х. Гигиеническая оценка питания
студентов таджикского национального университета Наука и инновация. 2016. № 3 (11). С. 3–8.
Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=29320377 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Будук-оол Л. К. С. Социально-гигиенические факторы образа жизни студентов // Гигие-
на и санитария. 2015. Т. 94. № 5. С. 95–97. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=23936453
(Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Быков Е. В., Макунина О. А., Коломиец О. И., Коваленко А. Н. Организация мониторинга со-
стояния здоровья студентов в Уральском государственном университете физической культуры
Научно-спортивный вестник Урала и Сибири. 2017. № 1 (13). С. 3–9. Available from: https://elibrary.
ru/item.asp?id=28201220 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Воронцов П. Г., Щебелева К. В. Биохимические основы питания при занятиях различными ви-
дами спорта Здоровье человека, теория и методика физической культуры и спорта. 2015. № 1.
С. 89–94. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=25360467 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Гарипова А. З., Умирзаков Ф. А. Гигиенические факторы, как средства укрепления здоровья
и повышения работоспособности студентов Здоровье человека, теория и методика физической
культуры и спорта. 2016. № 1. С. 83–88. Available from: http://journal.asu.ru/index.php/zosh/issue/
view/43/showToc (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Горева Е. А., Дюсенбаев А. С., Туленкова К. С. Анализ системы питания студенческой молодежи Здоровье и образование в XXI веке. 2015. Т. 17. № 4. С. 141–146. Available from: https://elibrary.
ru/item.asp?id=25339814 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Денисова В. А. Полезные и вредные пищевые продукты для учебной деятельности студентов
Рациональное питание, пищевые добавки и биостимуляторы. 2016. № 3. С. 15–18. Available from:
http://journal-nutrition.ru/ru/article/view?id=35754 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Дугнист П. Я., Мильхин В. А., Головин С. М., Романова Е. В. Здоровый образ жизни в системе
ценностных ориентаций молодежи Здоровье человека, теория и методика физической культуры
и спорта. 2017. № 4 (7). С. 3–25. Available from: http://journal.asu.ru/zosh/article/view/3463 (Accessed
on: 14.04.2020). (in Russia)
Ермакова Н. А., Мельниченко П. И., Прохоров Н. И., Тимошенко К. Т., Матвеев А. А., Кочи-
на Е. В., Миннибаев Т. Ш. Образ жизни и здоровье студентов Гигиена и санитария. 2016. Т. 95.
№ 6. С. 558–563. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=26486787 (Accessed on: 14.04.2020).
(in Russia)
Иванова Е. С., Назаренко А. С., Давлетова Н. Х., Хаснутдинов Н. Ш. Оценка питания и двига-
тельной активности у студентов Наука и спорт: современные тенденции. 2017. № 2 (15). С. 72–
77. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=29443288 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Коваленко А. Н., Быков Е. В., Макунина О. А., Коломиец О. И. Педагогические и медико-био-
логические методы коррекции здоровья студентов в условиях сочетанного влияния умствен-
ных и физических нагрузок Педагогико-психологические и медико-биологические проблемы
физической культуры и спорта. 2017. Т. 12. № 2. С. 204–217. Available from: https://elibrary.ru/item.
asp?id=29423979 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Ляпин В. А., Семенова Н. В., Демчук Э. А. Пищевое поведение студентов вузов разного профи-
ля Омский научный вестник. 2014. № 2 (134). С. 147–150. Available from: https://elibrary.ru/item.
asp?id=22767956 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Мартышенко Н. С. Аналитический обзор анализа пищевого поведения студентов Научно-
методический электронный журнал «Концепт». 2017. № 10 (октябрь). Available from: https://elibrary.
ru/item.asp?id=30454071 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
МР 2.3.1.2432–08 «Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах
для различных групп населения Российской Федерации», утвержденные Главным государствен-
ным санитарным врачом РФ 28 декабря 2008 г.
Муравьева Ю. С. Cостояние и проблемы питания студентов Вестник Рязанского госу-
дарственного агротехнологического университета им. П. А. Костычева. 2010. № 3 (7). С. 32–
Платунин А. В., Морковина Д. А., Студеникина Е. М. Гигиеническая оценка питания студен-
тов учебных заведений медицинского профиля Гигиена и санитария. 2015. Т. 94. № 9. С. 25–27.
Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=25462648 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Романова Е. В. Современные интерпретации феномена здоровья: аналитический обзор Здо-
ровье человека, теория и методика физической культуры и спорта. 2017. № 2 (5). С. 3–48. Available
from: http://journal.asu.ru/zosh/article/view/2199 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Турчанинов Д. В., Вильмс Е. А., Глаголева О. Н., Козубенко О. В., Данилова Ю. В., Гогадзе Н. В.,
Турчанинова М. С. Подходы к оценке и ведущие направления профилактики неблагоприятного
воздействия комплекса факторов питания и образа жизни на здоровье населения Гигиена и са-
нитария. (2015) Т. 94. № 6. С. 15–19. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=24858864 (Accessed
on: 14.04.2020). (in Russia)
Ушаков И. Б., Есауленко И. Э., Попов В. И., Петрова Т. Н. Гигиеническая оценка влияния
на здоровье студентов региональных особенностей их питания Гигиена и санитария. 2017. Т. 96.
№ 9. С. 909–912. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=30557731 (Accessed on: 14.04.2020). (in
Russia)
Цыганкова Д. П., Мулерова Т. А., Огарков М. Ю., Саарела Е. Ю., Барбараш О. Л. Основные
принципы питания и пищевое поведение у современных жителей Горной Шории Профилактическая медицина. 2016. Т. 19., 4. Pp. 47–51. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=26731973
(Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
REFERENCES
Ammosova A. M., Handy M. V., Zaharova N. M., Markova S. V., Miller O. P., Savvina I. L. (2015).
Ocenka pitanija detej, podrostkov i studentov Respubliki Saha (Jakutija) po dannym odnomomentnogo
anketirovanija // Jakutskij medicinskij zhurnal, 3 (51). Рр. 27–30. Available from: https://elibrary.ru/item.
asp?id=23659578 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Ahmedova A. R., Hasanov F. Dzh., Uralov Z. T., Hurmatov B. H. (2016). Gigienicheskaja ocenka
pitanija studentov tadzhikskogo nacional’nogo universiteta. Nauka i innovacija, 3 (11). Pp. 3–8. Available
from: https://elibrary.ru/item.asp?id=29320377 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Buduk-ool L. K. S. (2015). Social’no-gigienicheskie faktory obraza zhizni studentov. Gigiena i
sanitarija, T. 94, 5. Pp. 95–97. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=23936453 (Accessed on:
14.04.2020). (in Russia)
Bykov E. V., Makunina O. A., Kolomiec O. I., Kovalenko A. N. (2017). Organizacija monitoringa
sostojanija zdorov’ja studentov v Ural’skom gosudarstvennom universitete fizicheskoj kul’tury. Nauchnosportivnyj
vestnik Urala i Sibiri, 1 (13). Pp. 3–9. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=28201220
(Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Voroncov P. G., Shhebeleva K. V. (2015). Biohimicheskie osnovy pitanija pri zanjatijah razlichnymi
vidami sporta. Health, Physical Culture and Sports, 1. Pp. 89–94. Available from: https://elibrary.ru/item.
asp?id=25360467 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Garipova A. Z., Umirzakov F. A. (2016). Gigienicheskie faktory, kak sredstva ukreplenija zdorov’ja
i povyshenija rabotosposobnosti studentov. Health, Physical Culture and Sports, 1. Pp. 83–88. Available
from: http://journal.asu.ru/index.php/zosh/issue/view/43/showToc (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Goreva E. A., Djusenbaev A. S., Tulenkova K. S. (2015). Analiz sistemy pitanija studencheskoj
molodezhi. Zdorov’e i obrazovanie v XXI veke, T. 17, 4. Pp. 141–146. Available from: https://elibrary.ru/
item.asp?id=25339814 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Denisova V. A. (2016). Poleznye i vrednye pishhevye produkty dlja uchebnoj dejatel’nosti studentov.
Racional’noe pitanie, pishhevye dobavki i biostimuljatory, 3. Pp. 15–18. Available from: http://journalnutrition.
ru/ru/article/view?id=35754 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Dugnist P. Ja., Mil’hin V. A., Golovin S. M., Romanova E. V. (2017). Zdorovyj obraz zhizni v sisteme
cennostnyh orientacij molodezhi, 4 (7). Pp. 3–25. Available from: http://journal.asu.ru/zosh/article/
view/3463 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Ermakova N. A., Mel’nichenko P. I., Prohorov N. I., Timoshenko K. T., Matveev A. A., Kochina E. V.,
Minnibaev T. Sh. (2016). Obraz zhizni i zdorov’e studentov. Gigiena i sanitarija, T. 95, 6. Pp. 558–563.
Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=26486787 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Ivanova E. S., Nazarenko A. S., Davletova N. H., Hasnutdinov N. Sh. (2017). Ocenka pitanija i
dvigatel’noj aktivnosti u studentov. Nauka i sport: sovremennye tendencii. 2 (15). Pp. 72–77. Available
from: https://elibrary.ru/item.asp?id=29443288 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Kovalenko A. N., Bykov E. V., Makunina O. A., Kolomiec O. I. (2017). Pedagogicheskie i medikobiologicheskie
metody korrekcii zdorov’ja studentov v uslovijah sochetannogo vlijanija umstvennyh i
fizicheskih nagruzok. Pedagogiko-psihologicheskie i mediko-biologicheskie problemy fizicheskoj kul’tury
i sporta, T. 12, 2. Pp. 204–217. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=29423979 (Accessed on:
14.04.2020). (in Russia)
Ljapin V. A., Semenova N. V., Demchuk Je. A. (2014). Pishhevoe povedenie studentov vuzov
raznogo profilja. Omskij nauchnyj vestnik, 2 (134). Pp. 147–150. Available from: https://elibrary.ru/item.
asp?id=22767956 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Martyshenko N. S. (2017). Analiticheskij obzor analiza pishhevogo povedenija studentov. Koncept, 10
(oktjabr’). Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=30454071 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
MR 2.3.1.2432–08 “Normy fiziologicheskih potrebnostej v jenergii i pishhevyh veshhestvah dlja
razlichnyh grupp naselenija Rossijskoj Federacii”, utverzhdennye Glavnym gosudarstvennym sanitarnym
vrachom RF 28 dekabrja 2008 g.
Murav’eva Ju.S. (2010). Costojanie i problemy pitanija studentov. Vestnik Rjazanskogo gosudarstvennogo
agrotehnologicheskogo universiteta im. P. A. Kostycheva. 3 (7). Pp. 32–34. Available from: https://elibrary.
ru/item.asp?id=23323886 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Platunin A. V., Morkovina D. A., Studenikina E. M. (2015). Gigienicheskaja ocenka pitanija studentov
uchebnyh zavedenij medicinskogo profilja. Gigiena i sanitarija, T. 94, 9. Pp. 25–27. Available from: https://
elibrary.ru/item.asp?id=25462648 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Romanova E. V. (2017). Sovremennye interpretacii fenomena zdorov’ja: analiticheskij obzor Health,
Physical Culture and Sports, 2 (5). Pp. 3–48. Available from: http://journal.asu.ru/zosh/article/view/2199
(Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Turchaninov D. V., Vil’ms E. A., Glagoleva O. N., Kozubenko O. V., Danilova Ju. V., Gogadze N. V.,
Turchaninova M. S. (2015). Podhody k ocenke i vedushhie napravlenija profilaktiki neblagoprijatnogo
vozdejstvija kompleksa faktorov pitanija i obraza zhizni na zdorov’e naselenija. Gigiena i sanitarija, T. 94,
6. Pp. 15–19. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=24858864 (Accessed on: 14.04.2020). (in
Russia)
Ushakov I. B., Esaulenko I. Je., Popov V. I., Petrova T. N. (2017) Gigienicheskaja ocenka vlijanija
na zdorov’e studentov regional’nyh osobennostej ih pitanija. Gigiena i sanitarija, T. 96, 9. Pp. 909–912.
Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=30557731 (Accessed on: 14.04.2020). (in Russia)
Cygankova D. P., Mulerova T. A., Ogarkov M. Ju., Saarela E. Ju., Barbarash O. L. (2016). Osnovnye
principy pitanija i pishhevoe povedenie u sovremennyh zhitelej Gornoj Shorii. Profilakticheskaja medicina,
T. 19, 4. Pp. 47–51. Available from: https://elibrary.ru/item.asp?id=26731973 (Accessed on: 14.04.2020).
(in Russia)
Published
2020-06-06
How to Cite
Makunina O. A., Romanova E. V. COMPARATIVE ANALYSIS OF EATING BEHAVIOR OF STUDENTS FROM DIFFERENT REGIONS // Health, physical culture and sports, 2020. Vol. 2, № 18. P. 69-76. URL: http://hpcas.ru/article/view/7982.
Section
Medical and biological issues of human health
Bookmark and Share

Most read articles by the same author(s)